Goji berry – JB1

U svetu je smatraju voćem veka ili  vitaminska ’’bomba’’ zbog svih svojstava koja poseduje.

Biljka Goji potiče sa Tibeta  ( Lycium barbarum)  i smatra se hrana i lek za dug vek. Nazivaju je i crveni dijamant u medicini.Smatraju je kao  prirodna pomoć za revitalizaciju opšteg stanja zdravlja organizma : olakšanje bolnog stanja zglobova, zaštite i bolje funkcionisanje jetre i srca, opušta krvne sudove i pojačava prokrvljenost i prenos kiseonika kroz krvni sistem, smanjuje krvni pritisak, sprečava starenje kože, rešava problem uvećanja prostate, poboljšava vid i smanjuje senilnost kod starijih osoba.

 
Američki stručnjaci je smatraju voćem veka. Istraživanja su potvrdila da Goji plodovi  sadrže 18 aminokiselina , koje su neophodne za organizam , 21 mineral, mnogo vitamina, aminokiselina i ostalih sastojaka potrebni za jačanje imuniteta organizma koji je preduslov za zdrav i dug život čoveka.

Znači, bobice Gojia se nalaze na prvom mestu  ORAC  lestvice , koja meri antioksidativna svojstva  sa fantastičnih 25.300 jedinica na 100 g Goji bobica. Na drugom mestu je aronija sa 16.100 jedinica i šljiva  koja ima (samo) 5.700 jedinica. Učinak koji je zadivljijući se vezuje za antioksidanse koji sprečavaju proces odumiranja tkiva te nastanak karcinoma u telu i različitog oblika raka u telu, posebno raka maternice i dojke kod žena, prostate kod muškaraca i rak debelog creva.

Kao voćna vrsta, je ustvari grm koji naraste od 1,5 do 2 metra u visinu i 2 metra u prečniku i cveta od šestog do osmog meseca, a plodovi sukcesivno sazrevaju od devetog do desetog meseca u godini. Plodovi Gojia su crvene bobice, dužine 1-2 cm, koje se jedu u sirovom stanju ili osušene, ili sokova i sirupa. Bobice po ukusu podsećaju na groždjice, a od bobica se takodje mogu spravljati: čajevi, likeri, dodatak vinu, jogurtu, ulaze u recepturu sa rižom, piletinom ili dodatak salatama. Dnevni unos po osobi je od 10-30 grama osušenog ploda.

 
Svaka porodica bi za svoje domaćinstvo trebala u bašti da ima 10-20 biljaka.

Plantažni uzgoj za tržište je najprofitabilnija šansa od svih biljnih vrsta, a pogotovo ko želi da se bavi i doradom tj preradom više faze.

NAČIN I OBLIK SADNJE

Sadi se u baštama, ogradama, plantažama i ne zahteva (gotovo) nikakvu negu prskanja ili zaštite. Ukoliko se gaji u plantažama na područjima semiaridne ili aridne klime, ili na peskovitom zemljištu, a da bi se obezbedio korektan  prinos, potrebno je navodnjavanje i folija na zemljištu koja štiti od korova i isparavanje vode iz zemljišta. Sadi se u plantažama na razmak 3 x 3 metra ili 1200 biljaka /ha.

  

USLOVI USPEVANJA BILJKE GOJI

Ova biljna vrsta vodi poreklo iz ekstremnih delova  Tibeta u pogledu klime. Uzugajana i proizvedena u Institutu  ’’BIOTREE’’ Sofija, N.R. Bugarska po sistemu invitro / iz tkiva osnovne matične biljke u sterilnim uslovima/. U svemu prilagođena našim uslovimaKONTINENTALNE KLIME ISTOŠNE VARIJANTE,KOJA SE ODLIKUJE SA DVA GODIŠNJA DOBA I DVA PRELAZNA PERIODA. To znači, topla leta i hladne zime.

Hibrid proizveden u institutu je jedinstven kod ove vrste jer rađa u prvoj godini.

Biljka poseduje sertifikat da nije GMO.

Biljka stara samo 4 meseca daje 1 kg kvalitetnog ploda.

Biljka je aktivna 30 godina.

    
Što se tiče padavina, preporučuje se u intenzivnoj proizvodnji u lejama pokrivenim plastičnom folijom koja štiti usev od trave i čuva vlagu u toku godine i do 60 mm. U prve tri godine se preporučuje navodnjavanje po sistemu kap-po-kap. Minimalna količina padavina u toku godine treba da bude od 350-500 mm/ m2.

Zemljište može da bude niže klase, od 2. do 6. klase sa pH vrednosti od 5-8.

Obavezno ispitati zemljište na sadržaj teških metala.

Sa aspekta ishrane biljaka potrebno je đubrenje: ukoliko se proizvodi kao zdrava hrana u organskoj proizvodnji đubri se organskim đubrivima /satajnjak/ 50 t/ha ili  organskim preparatima, za osnovnu obradu mikrobiološka đubriva Bavtofil A-10 ili B-10 2 l/ha, Mikorizne gljive za jačanje korenovog sistema, ili folijarna prihrana i hydrogel plus za čuvanje vlage u zemljištu..

Za konvencionalnu proizvodnju se đubri sa kompleksnim mineralnim đubrivom 400-500 kg/ha

Sadnice su kontejnerske sa dobro razvijenim korenovim sistemom. Sade se u toku  maja meseca.

Nega useva se obavlja u proleće kada se biljke oblikuju i orezuju, a zaštita je minimalna, uglavnom bakarnim preparatima

Novo istraživanje kompanije Nestlé u vezi Goji bobica

http://www.nestle.rs/media/pressreleases/vucje-bobice-u-mleku-jacaju-imuni-sistem

NAJVEĆA PLANTAŽA GOJI BOBICA U 2013 GODINI U LJIGU PO TEHNOLOGIJI  ”AS UNION” SUBOTICA

http://www.znanjenapoklon.rs/clanci/vocarstvo/prva-plantaza-godzija-u-srbiji.html

http://www.znanjenapoklon.rs/clanci/vocarstvo/godzi-iz-hajdukova.html

NEGA I OREZIVANJE GOJI SADNICA – JB1

GOJI:

-         Proveriti napad miševa i voluharica, ako postoji jači napad obavezno uraditi trovanje sa gotovom smešom ili mamcima predviđenim za tu namenu. Otrov se stavlja u aktivne rupe 5-10 grama po rupi i nakon toga pritisne nogom da se rupa zatvori. Nakon nedelju dana proveriti dali ima aktivnih rupa i staviti otrov u njih, ovo je potrebno raditi dok se ne eliminiše opasnost od štetnika koji mogu napraviti velika oštećenja na sistemu za navodnjavanje , foliji, korenu biljke i stablu.

-        Sredinom februara početi orezivanje biljka. Ovde napominjemo da su  sadnice GOJI biljke koje ste kupili kod nas žbunaste ili grmolike te ih treba tako i orezivati.

-        Prvo odstranimo polomljene i oštećene grane, zatim odsečemo muške grane (vodopije, tj one koje rastu uspravno i nisu imale roda u prethodnoj godini), odaberemo tri ili četiri grane koje su zdrave i dobro rapoređene  jedna naspram druge i skratimo ih na oko 50 cm od zemlje. Poželjno je odstraniti ili skratiti bočne grane na njima. Ostavljene grane će biti osnov naše biljke u sledećim godinama.

-        Ako postoje veća oštećenja folije , potrebno je oštećene komade folije izbaciti i staviti nove komade folije vodeći računa da se preklapaju sa starom filijom. Manja oštećenja folije prekriti sa zemljom.

orezivanje

 

OBAVEŠTENJE ZA APRIL 2016 .GODINE

PRIPREMA I PROVERA SISTEMA ZA NAVODNJAVANJE ZA RAD NAKON ZIME

Pretpostavljamo da ste pre početka zime demontirali pumpu, filter,manometre i dozator te ih spremili na sigurno mesto da nisu pod uticajem niskih temperatura.

Pre ponovnog montiranja na staro mesto  potrebno je uraditi sledeće:

-              Proveriti uložak ventila dali je ispravan ili napuknut, ako je oštećen potrebno je promeniti uložak

-              Proveriti manometre prvo vizuelno, i to tako što ćemo pogledati dali je napukao i kako stoji kazaljka manometra. Ako kazaljka stoji na početnom položaju onda je ispravan a ako stoji na nekom drugom broju ili se okrenula za ceo krug onda je neispravan i treba ga zameniti. Drugi način provere  je nakon montaže kad proveravamo dali reaguje na rad tj. dali se kazaljka pomera kad pumpa podiže pritisak u sistemu.

-              Nakon montaže sistema pustimo u pogon pumpu i otvorimo čepove na glavnom vodu da se isperu ostaci mehaničkih nečistoća, đubriva i dr. Nakon ispiranja glavnog voda vratimo čepove i pregledamo pod pritiskom ventile i trake(cevi) dali su oštećeni tokom zime. Oštećene vetile zamenimo ispravnim a oštećnja na trakama saniramo tako što odsečemo dio oštećene cevi te nastavcima i komadom nove trake zamenimo oštećeni deo.

-              Nakon pregleda celog sistema otvaramo čepove na krajevima cevi  i ispiramo cevi, po sistemu kako smo zalivali prethodne godine tj koliko smo redova navodnjavali. Posle ispiranja sistema vratimo čepove na krajeve cevi .

-              Proveriti kako manometri pokazuju pritisak u cevima i u sistemu jer može se desiti da je pritisak sada u proleće puno veći jer je verovatno i količina vode u bunaru sada veća nego u leto prošle godine.

-              Ispiranje sistema sa kiselinama za ispiranje nije preporučljivo jer se koren Goji i Paulownie u prve dve godine nalazi blizu površine te je moguće oštećenje korena usled nepravilnog korištenja doza kiselina i učestalosti korištenja. Kao zamenu za korištenje kiselina predlažemo da se povremano koriste vodotopiva đubriva ( npr. SCOTS) koja u sebi već sadrže minimalne doze kiselina za čišćenje sistema.

Nakon zimskog perioda obavezno je da uradite sledeće mere

- Đubrenje tokom vegetacije ranije podignutih zasada

 Pošto posle prve ili druge vegetacije imamo već dobro razvijen korenov sistem, koji može sam dobrim delom da hrani biljku, mi ipak moramo voditi brigu o potrebama biljke i obezbeđivanju dovoljnih količina potrebnih hraniva.

Proizvođači koji imaju ugrađene u sisteme za navodnjavanje dozatore za prihranu trebaju na početku vegetacije dodati vodotopivo đubrivo tipa ‘’starter’’ tj. đubrivo sa naglašenim sadržajem fosfora,  tokom vegetacije koristiti vodotopiva đubriva tipa NPK 10:20:30 sa dodanim mikroelementima ili slična u koncentraciji 2 g po metru dužnom trake ili cevi za navodnjavanje, svakih 10-15 dana.

Proizvođači koji žele organsku proizvodnju Goji bobica moraju koristiti organska đubriva.

Mikrobiološka đubriva Bactofil B-10 (1 lit/ha)

Količine uskladiti prema preporukama proizvođača ili sa našom stručnom službom.

Od ove godine imamo u ponudi Tečni glistenjak koji se može koristiti kao folijarno đubrivo ili ga koristiti kroz sistem kap po kap.

Mikrobiološka đubriva možete koristiti preko lista (folijarno) ili ih dodavati kroz sistem za navodnjavanje. Dobro je kombinovati primenu, folijarno i kroz sistem za navodnjavanje.

- Zaštita protiv bolesti ranije podignutih zasada preko lista:

Predlažemo da zaštitu radite sa organskim preparatima koji su izrađeni i imaju sadržaj:

I – tretman prilikom kretanja vegetacije  : Bakar  + Sumpor

II – tretnan i ostali tretmani u vegetaciji : Sumpor

Preparate na bazi bakra i sumpora možete nabaviti i uputstvo za upotrebu dobiti u svim poljoprivrednim apotekama ili u kontaktu sa našom stručnom službom.

- Zaštita protiv bolesti ranije podignutih zasada preko zemljišta:

Konstantnim zalivanjem ili navodnjavanjem dolazi do sleganja zemljišta , istiskivanja kiseonika I razvoja patogenih mikroorganizama koji uzrokuju razne bolesti.

Predlažemo da koristite preprat RM AGRO PLUS koji je dozvoljen u organskoj proizvodnji a uspešno suzbija sve gljivične bolesti koje dolaze iz zemljišta.

Doza je 250 g/ha. Pakovanje je od 100g i 200g.

Može se koristiti sa navodnjavanjem ili zalivanjem pojedinačnih biljaka.

POZIVAMO VAS DA NAM SE JAVITE SA FOTOGRAFIJAMA VAŠIH ZASADA I POJEDINAČNIH BILJKA, TE AKO POSTOJE NEKI PROBLEMI DA IH ZAJEDNO REŠAVAMO.